Mesane Kanseri ( İdrar Torbası Tümörü )
Mesane Kanseri Nedir? Neden Olur?
Mesane kanseri idrar torbasındaki hücrelerimizin kontrolsüz olarak çoğalması anlamına gelmektedir. Kötü huylu olan bu hücreler çoğalarak tümörleri oluşturur ve diğer doku ve organlara yayılabilir. Mesane kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Bunun dışında lastik ve boya sektöründe çalışanlarda çeşitli kimyasal maddelere maruziyet sonucu da gelişebilir. Bunların hiç birisi olmadan da mesane tümörü oluşabilir.
Mesane Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Mesane kanserinin en sık belirtisi idrardan kan gelmesidir. Bunun dışında işeme ile ilgili diğer sorunlar. zor idrar yapma, karın ağrısı, kilo kaybı, gece terlemesi gibi belirtiler de olabilir.
İdrardan kan gelmesi neden olur? Neyi gösterir?
İdrardan kan gelmesi ( hematüri ) birçok nedene bağlı olabilir. Bunların başlıcaları idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, kum dökme ( kristalüri), kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, mesane tümörü veya böbrek kanseridir. İdrarından kan gelen herkesin mutlaka bir üroloji doktoruna başvurması gerekir. Basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi mesane tümörü gibi çok daha önemli bir hastalık da ortaya çıkabilir.
Mesane Kanserinin Tanısı Nasıl Konulur?
Bir kişide mesane kanseri şüphesi var ise ilk yapılacak olan tetkik ultrasondur. Üriner sistem ultrasonografisi ile mesandeki tümörlerin büyük kısmı görülebilir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda tomografi veya MR gibi ileri görüntüleme seçenekleri de devreye sokulabilir. Ancak mesane tümörü tanısının altın standart yöntemi sistoskopidir.
Sistoskopi Nedir?
Sistoskopi idrar yollarına yapılan bir endoskopi işlemidir. Yani kamera ile idrar yollarının görüntülenmesidir. Bu işlemi mesanesinde tümör şüphesi olan herkese yapmak gereklidir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Herhangi bir müdahale yapılmaz ise 15 dakika kadar sürer ve hastanede yatış gerektirmez.Burada üroloji uzmanı tarafından bir tümör veya şüpheli bir alan görülürse parça alınacaktır. Bu biyopsi patolojiye gönderilerek kesin tanı konması sağlanacaktır.
Mesane Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Mesane kanseri tedavisinde en önemli aşama hastalığın hangi evrede olduğunu bulmaktır. Buna göre birçok tedavi seçeneği gündeme gelebilir. Yüzeyel mesane kanseri ( yani idrar torbasının iç yüzeyinde kalmış, dışına doğru ilerlememiş) var ise endoskopik ameliyat ile tamamen tedavi edilebilir. Bu aşamadaki kanserlerde ameliyat sonrasında mesane içine verilen bazı ilaçlar ile ( mitomisin ve BCG gibi) tekrarlamanın da önüne geçilmeye çalışılır. Düzenli sistoskopi kontrolleri ile hasta takipte tutulur. Endoskopik mesane kanseri tedavisini ameliyat videoları bölümümüzden görebilirsiniz.
Ancak mesanenin derin tabakalarına doğru ilerşemiş olan bir tümörü kapalı ameliyatlar ile temizlemek mümkün olmayabilir. Bu durumda mesanenin tamamen çıkarıldığı açık bir ameliyat olan Radikal Sistektomi ameliyatı gündeme gelebilir. Bu ameliyatta mesane tamamen alınır, yerine ince barsaktan yeni bir idrar torbası yapılır.
Eğer mesane dışında organlara yayılmış bir kanserden söz ediyorsak kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavi seçenekleri kullanılacaktır.