top of page

 

MESANE KANSERİ ( MESANE TÜMÖRÜ)

 

 

1-İdrardan kan gelmesi neden olur? Neyi gösterir?

 

     İdrardan kan gelmesi ( hematüri ) birçok nedene bağlı olabilir. Bunların başlıcaları idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, kum dökme ( kristalüri), kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, mesane tümörü veya böbrek kanseridir. İdrarından kan gelen herkesin mutlaka bir üroloji doktoruna başvurması gerekir. Basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi çok daha önemli bir hastalık da ortaya çıkabilir.  

 

2-Mesane ( idrar torbası) tümörü nedir? Neden oluşur?

 

     Mesane tümörü idrar torbasındaki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması durumu olarak özetlenebilir. Mesane tümörünün en sık sebebi sigara kullanımıdır. Bunun dışında özellikle lastik ve boya sektöründe çalışanların bu maddelere maruz kalmaları da sayılabilir. 

 

3-Sistoskopi nedir? 

 

     Sistoskopi idrar yollarına yapılan bir endoskopi işlemidir. Yani kamera ile idrar yollarının görüntülenmesidir. Bu işlemi mesanesinde tümör şüphesi olan herkese yapmak gereklidir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Herhangi bir müdahale yapılmaz ise 15 dakika kadar sürer ve hastanede yatış gerektirmez.

 

4-Mesane kanseri endoskopik olarak tedavi olabilir mi?

 

     Mesane kanserinin tedavisinde endoskopik tedaviler, açık ameliyatlar, ışın tedavileri ( radyoterapi), ilaç tedavileri ( kemoterapi), mesane içine ilaç uygulamaları gibi birçok seçenek mevcuttur. Bu seçeneklerden hangisinin kullanılacağına hastalığı ve hastanın durumuna göre karar verilir. Erken tanı almış bir hastada eğer tümör mesanenin içinde sınırlı ise endoskopik cerrahi ile tamamen tedavi olma ihtimali vardır.

 

     

bottom of page